Zapomeňte na předsudky

Konzervativní přístup k jídlu je stejně nebezpečný jako jakýkoli jiný přehnaný konzervatismus. Je jako pohodlné křesílko, z něhož se vám nechce ven. Tak je to i s lidmi, jejichž obzory by se daly označit za omezené. Konec konců jedno bavorské rčení říká: „Co sedlák nezná, to nežere.“ Trochu neotesané, uznávám, ale pravdou zůstává, že osoby, které příliš dbají na to, aby neochutnali něco nového, mohou být omezené i jinak. Zkuste překonat své předsudky! K tomu, abyste to dokázali, vám pomůže, když si uvědomíte, kde jsou jejich kořeny.

Zmapujte důvody

Známá jídla, která máte rádi, vyvolávají příjemné pocity. Jsou v nich například obsaženy konejšivé vzpomínky na dětství, nebo prostě víte, že vám chutnají. To samo o sobě stačí. Pro odpor k jiným jídlům, která neznáte, můžete mít nejrůznější důvody. Většiny z nich (samozřejmě kromě těch, které znamenají jakákoli nutná zdravotní omezení) byste se měli zbavit, protože jsou pro vás jen přítěží. Asi nejškodlivějším přístupem je úzkost, že jídlo nebude dobré. Když se předem bojíte, tak je pravděpodobné, že vám to opravdu nebude chutnat. Dalším důvodem odmítání kulinářských novinek je negativní vztah k osobě, která jídlo připravila. Vaše hlava začne pracovat s jakousi variací černé magie. Příklad: Milujete bramboráky tak, jak je dělala vaše babička, na druhou stranu si vaši oblíbenou pochoutku ošklivíte v provedení třeba od tchyně. A přitom se jedná o stejný recept, kdy babička možná přidávala k majoránce ještě trochu dobro- mysli a smažila na sádle, zatímco tchyně používá na své křupavoučké kreace olej a více soli. Je ale klidně možné, že byste se po jejích bramborácích utloukli, kdybyste autorku neznali osobně. A konečně existuje ještě odpor způsobený nějakou nepříjemnou vzpomínkou spojenou s přejedením nebo zkaženým jídlem. Tady si svoje předsudky musíte upravit sami. Je to větší práce, protože tělo mívá i fyziologické důvody. Přece ale nechcete, aby se o vás ještě na vaší svatbě říkalo: „On škvarky nejí, když mu totiž byly čtyři, tak se po nich strašně poblinkal.“

Co je pozitivní, to je dobré

Překonat úzkost z nových věcí se hodí i v ostatních oblastech života. Když přijmete novinky, podpoříte tím kreativitu, která ve vás dřímá. Když vám dosud neochutnané jídlo nebude vyhovovat, tak ho nemusíte příště jíst – jde jen o to jej vyzkoušet. Také s odporem k osobám, jejichž jídla odmítáte, je to stejné. Když se po nezaujatém okoštování rozhodnete, že rajská od vaší nepříliš oblíbené švagrové je vlastně vynikající, nejspíš vám to pomůže napravit i pošramocené rodinné vztahy.

Články

Článek v časopisu Žena a život, příloha Chuťovka, únor 2014. Stáhnout článek...

Chcete-li vědět, jak vypadá odvěké kulinární štěstí, podívejte se na staré obrazy a uvidíte. Přečíst celý článek…

Se vztahem k jídlu je to jako se všemi ostatními vztahy. Přečíst celý článek…

Dietáři a dietářky mají rok rozdělený na různá období, aby si vždycky našli nějaký důvod k hubnutí. Přečíst celý článek…

Konzervativní přístup k jídlu je stejně nebezpečný jako jakýkoli jiný přehnaný konzervatismus. Přečíst celý článek…